Tips och råd om amning

Vi har sammanfattat en del rön som finns att tillgå om amning som förhoppningsvis kan vara till stor hjälp då det är dags.

HUR MAN GÖR NÄR MAN AMMAR

Det första steget mot en lyckad amning är att du redan före förlossningen tar reda på så mycket som möjligt om amning.

Börja med att skapa en lugn och rofylld miljö där amningen ska äga rum. Lugn och vila stimulerar mjölkproduktionen. Försök planera amningstillfället. Dra ur telefonjack, sysselsätt enventuella syskon, involera när möjligt, pappan eller andra "hjälppersoner". För att amningen ska bli bra både för dig och barnet är det viktigt att inta rätt position dvs sätt dig/eller lägg dig bekvämt så att muskler i armar och överkropp är avspända. Det kan vara bra att ta stöd av en stolskarm eller kudde. Lägg barnet tätt intill dig. Barnets kropp ska vara helt vänd emot dig. Barnets näsa/överläpp ska vara i höjd med och mitt framför bröstvårtan.

Du kan locka fram sugreflexen hos barnet genom att stryka lätt med bröstvårtan mot barnets överläpp. Invänta det stora gäspgapet. När barnets mun är vidöppen och tungan sträcks ut, för du barnet ännu närmare och håller stadigt om dess rygg så att den är rak. Barnet ska ta tag om hela den bruna cirkeln/vårtgården, inte bara bröstvårtan, och läpparna ska vara utvikta för att ge mer plats åt bröstet. När barnet suger ska kinderna vara runda och barnet ska jobba med hela käken så tinningarna rör sig. Låt barnet suga färdigt och själv släppa taget.

Bröstvårtan ska ha sin runda ursprungliga form efter avslutad amning. År den ihopkämd och/eller ser sned ut tyder det på att barnet har fått för lite bröstvävnad i munnen.

Rätt tag om bröstet förebygger såriga bröstvårtor och mjölkstockning. Om du vill att barnet ska släppa taget för då förskiktigt in toppen av ditt lillfinger i barnets mungipa.

FÖRDELAR MED AMNING

Du är säker på att ditt barn får i sig all den näring det behöver om du ammar helt. Bröstmjölken är den bästa näringen för barnet och ger visst skydd mot allergier.

Barnet får inte bara näring utan även tröst, närhet och trygghet. Att amma är ett bra sätt för mamma och barn att lära känna varandra och binda sig känslomässigt. Man vet idag att den nära kroppskontakten har en stor betydelse för barnets fortsatta känslomässiga utveckling.

För den nyförlösta mamman bidrar amningen till att livmodern drar sig samman snabbare och skyndar på mammans viktminskning.

Amning är bekvämt. Modersmjölken är alltid näringsrik, färdiglagad, lagom varm samt hygieniskt förpackad.

MODERSMJÖLKENS INNEHÅLL

Den innehåller alla näringsämnen barnet behöver under sina första sex månader.Det enda kosttillskott barnet behöver är D-vitamin som ges från det att barnet är fyra veckor upp till 2 år. D-vitamin ges i form av AD-droppar till alla.

Mjölken innehåller antikroppar som skyddar ditt barn mot infektioner. Den första mjölken (även kallad råmjölk) som produceras har en högre proteinhalt och en högre koncentration av antikroppar.

Fetthalten i mjölken varierar under amningen. Den mjölk som kommer först är tunnare och släcker törsten. Den mjölk som kommer mot slutet av måltiden är fetare och mer mättande. Det är därför viktigt att barnet får suga klart och själv släppa taget om bröstet.

VAD ÄR VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ UNDER AMNINGSPERIODEN

Du producerar ca 1 liter bröstmjölk per dygn. För att producera tillräckligt är det viktigt att äta och dricka ordentligt. Du måste dricka ungefär en liter vätska mer än du brukar. Försök inte gå ned i vikt medan du ammar. För att hålla vikten måste du normalt sett äta lite mera under amningen.

Var noga med handhygienen, tvätta händerna innan du tar på brösten.

När man ammar bör man avstå från både tobak och alkohol eftersom det går direkt ut till barnet genom bröstmjölken och påverkar barnet. I princip bör du inte heller ta läkemedel när du ammar. Vissa enklare smärtstillande paracetamol brukar gå bra. Tala med din läkare eller barnmorska om du är osäker.

VAD DU KAN GÖRA FÖR ATT PRODUCERA MER MJÖLK

Det bästa rådet är att ge barnet bröstet oftare och låta det suga så länge det har lust.

Du kan också byta bröst var tionde minut för att stimulera barnet. Att ha för vana att dricka något under amningen är bra. Ha te x ett glas vatten eller juice till hands. Det är viktigt att att du äter en ordentlig allsidig kost och dricker mycket under amningsperioden.

Tänk på dig själv då möjligheter ges. Passa på att uttnyttja tillfällen då barnet sover till att vila, ta ett bad eller gör något du tycker om.

NÅGRA VANLIGA FRÅGOR OM AMNING

Kan alla amma? Alla mammor som har minst ett bröst och inte hindras av sjukdom som omöjliggör amning.

Har jag tillräckligt med mjölk? Ju mer du ammar desto mer mjölk bildas. Det är efterfrågan som styr mjölkmängden.

När vet jag att barnet är mätt? När ditt barn somnar och släpper taget eller inte suger så intensivt och sväljer sällan.<

Måste barnet rapa mellan och efter måltid? Ge barnet en chans att rapa genom att hålla upp barnet försiktigt mot axeln. Det är inte alla barn som behöver rapa.

Hur länge ska man amma? Så länge du och barnet vill. Sex måndader rekommenderas, sedan morgon och kväll med tillägg av annan mat.

Hur ofta ska mitt barn suga? När det vill. Amning är inte bara mat utan även tröst, sugbehov, kärlek, värme och sällskap.

Hur vet jag att bröstet är tomt? Det blir aldrig riktigt tomt, redan efter 2 timmar har 75 % av mjölken återbildats.

Kan jag äta allt när jag ammar? Ja, en allsidig kost. Öka intaget  av vätska med ca 1 liter mer än normalt. Banta inte. Kostråd från Livsmedelsverket finner du genom länken längst ned på sidan.

Finns det någon bok om amning? Bl a finns det en bok som heter "Amningsboken" (Svensson& Nordgre, Natur & Kultur).

VANLIGA AMNINGSPROBLEM

Sår på bröstvårtan:Kan bero på att barnet har för litet tag om bröstet och behöver gapa större. Om barnet tar för litet tag om bröstet och bara tar brösvårtan ser vårtan klämd och/eller sned ut efter avslutad amning.

Gör så här vid såriga bröstvårtor:
- Låt ditt barn äta korta, täta mål.
- Lufttorka brösten extra länge efter amningen.
- Om det är riktigt besvärligt, prova att ge bröstmjölken med sked till vårtan är läkt.
- Gradvis förbättring bör ske under några dagar.

Förebygg såriga bröstvårtor genom att:
- Inte dra bröstvårtan ur barnetsmun. Ett finger mellan mun och vårta är skonsammare.
- Lufttorka bröstvårtorna efter amningen.
- Använda torra inlägg i BH:n, men inte av plast.
- Vara noga med handhygienen, för att undvika infektioner.
- Smörja in brösten med bröstmjölk.

Mjölkstockning uppstår när en eller flera mjölkgångar blir tilltäppta så att mjölken inte kan passera.
Symtom: Mjölkstockning kännetecknas av att brösten blir; hårda, ömma, knöliga, ibland också med röda strimmor. symtomen kan vara influensaliknande med feber, frossa och värk i kroppen. Det är viktigt att komma tillrätta med mjölkstockningen så snart som möjligt så att det inte uppstår bröstinflammation. Har bröstinflammation/brösböld uppstått så blir du snabbt bli mycket dålig med hög feber upp till 39-40 grader. (se sök vård)

Gör så här vid mjölkstockningen:
- Att duscha varmt före amningen lindrar symtomen. Eller så kan du lägga en blöt, varm handduk om bröstet en stund före amningen.
- Se till att barnet ligger rätt så att det kan suga effektivt. Läs stycket: Hur man gör när man ammar.
- Barnet kan få suga lite oftare än vanligt och börja helst med det onda bröstet.
- Stryk under amningen försiktigt på bröstet med handflatan över knölen, ut mot bröstvårtan. Stryk ytterst lätt över platsen för stockningen. Det får inte ömma.
- Om barnet inte suger effektivt eller så ofta kan det vara bra att försiktigt mjölka ur, för hand eller med hjälp av pump, tills dess att det känns bättre.
- Gå till sängs och vila. Se till att inte bli avkyld eller sitta i drag.

SÖK VÅRD

Kontakta din BVC skjuksköterska eller Amningshjälpen när amningen inte fungerar.

Om du misstänker bröstinflammation/bröstböld ska du kontakta vårdcentral, närakut eller akutmottagning på sjukhus. Symtomen kommer ofta plötsligt och du kan känna dig mycket dålig. Skillnaden mellan vanlig mjölkstockning och bröstinflammation är att vid en bröstinflammation får du förutom mjölstockningssymtom även mycket hög feber, 39-40 grader.

Källor:
www.vardguiden.se
www.karolinska.se
www.tryggabarn.nu
www.netdoktor.se

En direktlänk till livsmedelsverkets kostråd till ammande kvinnor:http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=12555&epslanguage=SV